23 April 2009

Betul ke tidak?

korang, nak tanya sikit...

u all sebelum letak nama anak2 ade tak tanye ustaz ke, sape2 yg arif dlm agama samaada sesuai ke tak ngan anak kita..
cos mcm ni 1 big issue timbul apabila my 2nd son asyik tak sihat je...demam, batuk, selsema..berulang2 and dia yg paling teruk if compared to abang n adik dia..
so one day our bsitter pop out the issue that nama dia tak berapa serasi ngan tuan empunya badan...my second son nama dia Umar Zafran tp in real bdn dia kecik halus je, so takut that name is too heavy for him....
then balik rumah i ckp kat hubby....hmmm confused kita org..

so frens bg feedback ok....

4 comments:

Yan said...

my younger sister, penah la dinasihatkan tukar nama.. TAPI, unofficial je.. sampai sekarang org confuse awat nickname lari jauh ke laut compared to nama sebenar.. kekeke

Nurul said...

nor,,pernah dgr cegini..mcm adik laki saya..nama tu panas ngn dia..so dia jadi baran ngn nama lama dia..so ustaz suh tukar n bg nama lain..jd masa umur dia 5thn naik mahkamah seme la..tukar nama..so after that..mmg sakan la beza perangai dia...walaualam//

nofaz_alin said...

yan,
ye ke? tu la, kalu nk tukar pun, tukar nama panggilan je kot, nama surat beranak mantain lg..
la ni kami laki bini dok fenin pikir nama yg sesuai okay...
ahmad ke, ali ke.....
n then payah jugak nak adapt nama baru tu kan? coz dah biasa ngan umar, umar, umar...kekekeke

nurul,
nak tukar nama kena naik mahkamah semua ke?aiyoo byk prosedur la plak..kesian kat umar tu je...takut kami laki bini yg expect tinngi sgt kat dia, ye la nama umar kan one of the khalifah islam...

anyway thanks for ur feedback ladies..

Wawa Shukor said...

pie masa nak bg nama anak dia dulu jumpa ustaz. ustaz tu pesan nama anak jgn panjang sgt takut makna bertimpa2 berat sgt kat dia.

ko cuba try panggil dia lain...jgn panggil umar. panggil yg lembut sket. mcm rizwan ke? heheh sukati jek mommy wa heheh :p