28 March 2011

Azan sebagai terapi

Beberapa hari lepas dengar Warna Pagi di IKIM fm, topik nye ialah azan sebagai terapi kepada manusia.
Picture googled

Penceramah tu bagitau suruh kita pergi satu tempat lapang, tanpa pakai selipar atau kasut, kaki mesti direct cecah tanah sebaiknya tanah liat atau tanah pasir pantai untuk tujuan pembumian arus negatif. Then laungkan azan sekuat hati, jika segan sebab ramai orang cukup sekadar kita laun dalam hati je. Dengan setulus hati, rasakan ion atau energi negatif akan mengalir keluar dari tubuh. Malam itu cuba perhatikan kita akan tidur dengan nyenyak hasil pengeluaran energi negatif tadi. Cubalah semua.
pssssst: suka dengar IKIM fm sekarang, banyak info berguna :)

26 March 2011

IKIM fm

Sekarang ni suka sangat dengar radio IKIM fm on the way pergi dan balik keja. Dari dengar lagu-lagu yang buat telinga bingit, baik la dengar lagu-lagu yang 'very soothing'...bak kata orang menenangkan  jiwa gitu hehehe. ke seiring dengan peningkatan usia? ke aku yang tua... yang tak ikut perkembangan semasa.

Salah satu rancangan yang saya suka dengar  adalah Keluarga Sakinah' yang ke udara (skemanya ayat ngeh ngeh ngeh) setiap Isnin masa 5.15 -6 ptg. Penceramah tetap ialah Prof Dato Dr Sidek Baba, profesor terkenal di UIAM.

Up to now, dah 6 ke 7 kali dah saya sempat ikut rancangan ni, so far best saya suka. You all kalau berminat nak mendengar rancangan yang lepas-lepas, boleh download di sini http://mp3keluargasakinah.wordpress.com/.

Tak rugi, banyak ilmu dan manfaatnye terutamanya dari segi parenting contohnya macamana nak mendidik anak-anak yang sedang membesar. Haaa tajuk Isnin depan ialah 'Menyayangi mertua'......so jangan lupa semua. Kalau di Lembah Klang, 91.50 fm (ke 91.20???). kalu tempat lain, saya tak pasti la plak hehehe.

25 March 2011

Lawatan ke Bread Town High 5

Beberapa minggu lepas ada technical visit ke kilang. Salah satunya ialah kilang roti High 5. Roti high 5 ni dikilangkan oleh Silverbird Company dan terletak di Shah Alam. Dia ada bread town yang menceritakan sejarah asal usul roti. 

Selain factory tour kat area processing, kat bahagian luar tu juga ade interactive game dan jualan souvenir. Sori kat processing area tak dibenarkan ambik gambar huhuhu. Kalau utk budak sekolah saya rasa quite fun la. So macam Syakir dia excited la dpt tengok macamana roti dibuat. Paling lucu bila dah sampai kat packing area, Syakir melompat excited bila melihat lautan roti yang sudah siap dipack dan menunggu utk di hantar ke kedai kedai..

 Syakir excited main game
 Lukisan purba zaman Mesir
 Tempat jualan souvenir
 Tempat jualan produk dr Silverbird.
 Syakir pose dengan roti gergasi
Sebelum keluar, dapat goodies bag berisi segala jenis roti :P

Tiket masuk utk dewasa rm 15 dan utk budak plak rm 13, sikit je kan beza dia? So u all, bawak la anak anak anda berjalan jalan ke bread town ni, tak rugi.

23 March 2011

Wordless Wednesay : Part 3

Eiffel Tower, Paris
July 2005

16 March 2011

Wordless Wednesday : Part 2

*Abg Long's 1st day at school*

09 March 2011

Wordless Wednesday


*anak bujang merajuk*