18 June 2009

Health sceening ladies...!!!!!!!!!!!!!

Setelah puas survey semua hospital yang ada kat Malaysia ni berdekatan ngan tempat kerja aku ni, akhirnya KPJ Kajang gak yang terpilih...hehehe disebabkan oleh apa???
inilah penyebabnya:
1. Yang terdekat ngam opis, so that senang aku nak lari marathon jap hehehe
2. Yang offer pakej yang hampir meliputi semua test yg patut diambil tetapi dengan harga yang sedikit murah. Hari tu sebelum decided nak pergi sini, ada juga survey kat sini dan sini, tp reject atas faktor lokasi.



So mari kita lihat test ape yang aku buat:
blood test (errr ade 21 result semua antaranyawhite blood cell count, platelet count, bla bla..)urine test, diebetes screen, thyroid funtion, liver function, lipid profile, pap smear(yg ni aku request nak buat ngan gynae pompuan, if MO kita tak tahu dr laki ka pompuan...)
aku mintak nak scan dan mammogram tapi mesin scan rosak plak dan mammogram hanya untuk 40 dan keatas dan jika ada history dalam family baru dia buat wpun tak sampai umur 40...dan lagi satu sebab masih menyusu jadi kelenjar susu masih lagi aktif, nanti buat mammogram kan ada susu keluar memancut dengam jayanya hehehe

so kul 8.30 pg aku dah tercegat kat kaunter pendaftaran, register semua, timbang berat...oh harus diingatkan ye kita kena puasa start dari pkul 12 mlam sebelumnya ye puan puan so perut memang tengah berbunyi lagu ghazal untuk rabiah waktu ini...proceed dengan ECG test then sambung dengan ambik urin dan darah...yeay lepas ni boleh makan...dia org sediakn light refreshment tau...nasi goreng dan kuih muih...apa lagi melantak la kan dah memang lapar tahap gaban dah...pastu proceed buat pap smear, pastu buat physical examination ngan physician...dia check semua mata, telinga, perut, tangan dan kaki. So ambik masa half day jugak la nak siapkan test2 tu semua..Another week ada appoinment datang ambik result dan explanation dari dr la. So far semua ok kecuali kolesterol aku tinggi sedikit iaitu 5.4, patutnya <5.2..

p/s:any tips nak kurangkan kolesterol??:)
p/s: just spent about rm 400++ for this health screening, berbaloi kan?
p/s: thanks to CY yg ajor nak buat ayat potong2 tu..err paham ke?


12 June 2009

hmmmm....blog ke tak blog???


ape punya tajuk la LOL:

aku selalu bertanya pada diri sendiri untuk apa sebenarnye aku berblog ni? adakah sekadar mengikut trend sekarang ni yang semua org mempunyai blog? atau sekadar suka-suka takde kerja....ekekeke

aku suka bila time pagi2 aku datang kerja especally bila hari isnin ka..ya ampun punya la malas..
tp bila bukak laptop and then bloghopping ke blog kawan2 seperti ini, ini dan ini... yang lain jangan kecik hati ye......ya ampun kadang rasa nak pecah isi perut aku wei...kekadang cerita tak lawak mana pun tapi the way cerita itu diceritakan oleh empunya blog masing2 tu yang buat aku tersenyum depan laptop..sampaikan kawan2 opis aku tertanya apa la yang tak kena ngan minah ni kan, sewel ke ape LOL..

as for me, aku nak menulis tapi tak reti boleh? banyak benda dalam kepala tapi bila dah kat depan laptop, lost terus akakaka... merapu plak dah petang2 hari ni....
p/s: mintak maaf gambar tiada kena mengena dengan isi cerita ekekeke