18 June 2009

Health sceening ladies...!!!!!!!!!!!!!

Setelah puas survey semua hospital yang ada kat Malaysia ni berdekatan ngan tempat kerja aku ni, akhirnya KPJ Kajang gak yang terpilih...hehehe disebabkan oleh apa???
inilah penyebabnya:
1. Yang terdekat ngam opis, so that senang aku nak lari marathon jap hehehe
2. Yang offer pakej yang hampir meliputi semua test yg patut diambil tetapi dengan harga yang sedikit murah. Hari tu sebelum decided nak pergi sini, ada juga survey kat sini dan sini, tp reject atas faktor lokasi.



So mari kita lihat test ape yang aku buat:
blood test (errr ade 21 result semua antaranyawhite blood cell count, platelet count, bla bla..)urine test, diebetes screen, thyroid funtion, liver function, lipid profile, pap smear(yg ni aku request nak buat ngan gynae pompuan, if MO kita tak tahu dr laki ka pompuan...)
aku mintak nak scan dan mammogram tapi mesin scan rosak plak dan mammogram hanya untuk 40 dan keatas dan jika ada history dalam family baru dia buat wpun tak sampai umur 40...dan lagi satu sebab masih menyusu jadi kelenjar susu masih lagi aktif, nanti buat mammogram kan ada susu keluar memancut dengam jayanya hehehe

so kul 8.30 pg aku dah tercegat kat kaunter pendaftaran, register semua, timbang berat...oh harus diingatkan ye kita kena puasa start dari pkul 12 mlam sebelumnya ye puan puan so perut memang tengah berbunyi lagu ghazal untuk rabiah waktu ini...proceed dengan ECG test then sambung dengan ambik urin dan darah...yeay lepas ni boleh makan...dia org sediakn light refreshment tau...nasi goreng dan kuih muih...apa lagi melantak la kan dah memang lapar tahap gaban dah...pastu proceed buat pap smear, pastu buat physical examination ngan physician...dia check semua mata, telinga, perut, tangan dan kaki. So ambik masa half day jugak la nak siapkan test2 tu semua..Another week ada appoinment datang ambik result dan explanation dari dr la. So far semua ok kecuali kolesterol aku tinggi sedikit iaitu 5.4, patutnya <5.2..

p/s:any tips nak kurangkan kolesterol??:)
p/s: just spent about rm 400++ for this health screening, berbaloi kan?
p/s: thanks to CY yg ajor nak buat ayat potong2 tu..err paham ke?


11 comments:

CY3.5 said...

makan oat?

macam best je nyah.. tp kau berdebar2 tak masa buat ECG? kekekeke.. aku punya graph macam hapa..

nofaz_alin said...

CY,
tu la..berdebar2 tp letak sat sangat nak bernafas pun x sempat kekeke..

oat? hiss x lalu la tekak mak ni....

CY3.5 said...

this kind of health screening bley dapat rebate dalam cukai, aye?

Azlina said...

ni nofaz?? Chem eng KCP?

nofaz_alin said...

azlina,

yes i am....

ni azlina mana ni..pls kenalkan diri anda ye :p

azura said...

salam kak...

salam perkenalan too :)

kui3x..tu la, kitorang kat M***I ni jarang2 jumpa, tapi usually communicate dalam FB etc. seronok jumpa geng M***I yang ada blogspot gak :)

macam mana akak buat "related stories" (you might like these stories) kat bawah setiap entry tu ek?

and nak tanya jek..akak ni ke kakak nasrul hakim ex-mrsm pc tu?

nofaz_alin said...

azura,

aahh nasrul t adik akak..mana tau ni? mesti mas MA ni hehehe...

yg related story tu pergi kat website linkwithin, nnt kat sit dia guide kita....

akak link zura punyaa blog tau...

azura said...

ok kak..thanks for the tips.

nanti sy link blog akak plak :)

Azlina said...

ni linfauzi...coursemate masa kat KCP...ingat??

nofaz_alin said...

la lin fauzi ke...he welkam back babe..
jumpa balik kay alam cyber kuikuikui
eh takde blog ke ape ke...

Azlina said...

takde blog le...takde internet kat umah. kat office kena maximize masa pulak sbb kena allocate 1 hour for pumping session..heh...

keep in touch dlm facebook..invite me as friend linfauzi@yahoo.com.

see u..take care!!