25 February 2010

Amalan sunat pada hari Kelahiran Nabi saw

Esok (Jumaat, 26 Feb 2010) Insyallah kita akan menyambut hari Kelahiran Rasullallah SAW.
Sekadar berkongsi dengan kawan2 diluar sana...
ini adalah amalan2 sunat yg kita boleh buat esok, mudah-mudahan mendapat syafaat dan ganjaran dr Allah SWT.

Pertama: Mandi sunat

Kedua: Puasa.

Ketiga: ziarah kepada Nabi saw
Membaca doa ziarah Nabi saw, ziarah dari kejauhan
(dari selain kota Madinah Al-Munawwarah).

Keempat: Ziarah kepada Imam Ali bin Abi Thalib (sa)
Ziarah kepada Imam Ali bin Abi Thalib (sa) atau membaca doa
ziarah kepada Imam Ali bin Abi Thalib (sa)

Kelima: Melakukan solat sunnah dua rakaat.
Setiap rakaat sesudah Fatihah membaca surat Al-Qadar (10 kali)
dan surat Al-Ikhlash (10 kali).

Keenam: Memuliakan hari ini,
bersedekah, berbuat kebajikan dan membahagiakan orang-orang mukmin,
serta berziarah ke kubur-kubur suci para kekasih Allah swt.

p/s : doa utk #3  dan # 4 sgt panjang utk dic&p kat sini,
so kekawan boleh google sendiri ya! :D

23 February 2010

Philips Food Processor or Cornell Mini Chopper

Untuk menjayakan misi 'Memasak tanpa Jemu' saya rasa saya memerlukan gadget2 yang cangih manggih utk mempercepatkan kerja2 preparation kat dapur tu.
so now saya tengah fenin nak redeem
either Philips Food Processor or Cornell Mini Chopper...which one yg ok?

Phillips Food Processor


atau

Cornell Mini Chopper
capacity : 150 g meat
ade tak sesape yang dah pernah guna/ ada?
Mind to share tak?

saya macam nak redeem Phillips tu je tp takut tak guna sangat.
Wpun dia byk function macam chopping, kneading, beating, mincing, mixing dan segala mak neka lagi :)
end up yg chopper blade tu je yg dok lenjan :P
so saya rasa baik saya ambik yang Cornell Mini Chopper tu je, dah sah2 untuk chopping je :D

Sebab saya nak redeem, so price tak jadi masalah la
utk info yg Phillips tu RM 200++ and Cornelll dlm RM 70++

kekawan boleh bagi pandangan/idea tak?

19 February 2010

Skin Food, anyone?

since dah terbaca entri Intan pasal makanan kulit ni, saya nak buat jugak la P
ek eleh tiru plak
actually beli dah lama tapi baru la ni  datang aura nak tulis review, apakah?
ok ok, saya beli kat Skin Food Alamanda.
Baru persan ada SF kat situ, walhal selama ni dok terjah kat Mines tu :P
kalu kulit Cik Intan payung macam dry, saya plak penuh dengan noda-noda bintik-bintik hitam
penuh dan clear seh, esp tang hidung tu, macam lopak air kat bulan plak
and at the same time kulit saya juga sedikit berminyak, eh sikit ke mcm boleh perah buat isi tangki keta je hahaha
so utk kulit saya yang terchenta ni, disyorkan yang ni dulu Black Sugar Scrub Foam , scrub cum daily facial, utk buang black head dan white head jugak.

Black Sugar Scrub Foam
Testimoni : wah sangat best rupanye, lepas pakai kulit tak tegang mcm pakai topeng tu and  biji2 scrub dia pun halus je, tak kasar sangat...suke suke :))

2nd produk pulak, utk tutup pori2 kulit saya yang besar gabak tu kan

Peach Toner
Testimoni : suka jugak sebab bila apply kat muka, tak rasa pedih mcm kalu pakai yg 'Klinik' tu
suka bau peach rasa macam nak minum je :P

Last but not least, yang ni tp lupa apa nama dia, boleh? :P
yang ni pakai 2x seminggu, sama jugak function dia utk remove balck head dan white dia, lebih kurang macam mask la.
saya tak berkesempatan nak tenyeh try lagi, so tak dapek nak bg testimoni :P


oh ya satu lagi yang ini,

Black Sugar Deep Cleansing Cream as a make-up remover

saya beli sbb make-up remover 'Klinik' saya dah nak habis.

all in all saya habis almost 200 for 4 barang, ok la kan? tak murah dan tak mahal sgt,
affordable la utk orang2 poket kempis macam saya nih :P

saya jugak dapat byk free gift tp lupa nak snap, apakah?
dan dapat free cosmetic pouch jugak....saya suka! :))


so u olls, ape lagi terjahlah secara berhemah Skin Food yg berdekatan anda,
sekian pesanan khidmat masayarakat dari saya :D 

18 February 2010

Entri sengal takde tajuk...

Hari ni saya tolong update utk Ummi saya :P
Ummi saya tengah pening-pening lalat tu sebab hari ni tetiba je babysitter saya emergency leave ada kematian kat kampung.
so hari ni saya dipaksa oleh Ummi saya utk duduk ditaska abg Long dan Abg Ngah saya :( 
sebelum pergi Ummi dok bebel pesan banyak kali kat saya jangan nangis.
Eh Abid dah big boy la ummi, tak nangis punyer lah :)

oh nak story jugak yg Abg Ngah saya tengah kena chicken pox tu, kesian dia :(
so kena kuarantin,
Abg Ngah dan Abg Long buat teman kalu tak Abg Ngah tak nak pegi dok rumah Tok.
so saya ganti tempat mereka kat taska plak
yihaaaa best pergi taska, ramai kawan!
Ni gambar Abg Ngah yg Ummi saya sempat snap, tp x close up pun sbb Abg Ngah marah :P
Habis putih Ummi saya kerjakan tepek dgn bedak sejuk dan daun semambu.
Kalu tak Abg Ngah dok complaint gatal2.


yg kat bawah ni plak gambar2 saya la, haruslah interframe ye tak? :D
Ummi snap gambar saya tido dalam carseat


Nampak tak pipi saya yang melabu macam kuih pau berinti kacang merah tu?


Ni plak gambar saya tengah tantrum sebab berebut remote playstation dengan abang2 saya tu
Apalah Ummi ni, buat malu Abid je la..


dan ini yezaaaaaa.....
akhirnya dapat jugak kat saya remote tu,
bawak tidur lagi sbb saya takut Abg Ngah saya ambik masa saya tidor :P
kesian Abg Ngah saya, dah lah kena chicken pox, saya degil jugak nak benda nih
kesian Ummi saya dah jadi simba utk kali ke berapa tah hari tu tension tension.

last but not least, saya rasa saya sgt macho dan hensem dalam gambar ni
abaikan baju saya yang seksi memanjang tu :P

peace no war :P



sekian entri sengal dari saya,
Abid Zihni





09 February 2010

Anda kisah ke....

tetiba mood sangap datang, haruslah berblogging sekejap utk menghalaunye :P ... alasan

oh tajuk kat atas saya tulis tak habis ye?
ok ok tajuknye berbunyi begini : Anda kisah ke FOLLOWER  anda berapa ramai?
hahahaha ape punye tajuk la LOL :P

actually rasa nak tulis entry ni setelah berlaku sedikit  'kepaksarelaan'......
wakakaka ambik ko bahasa tak bleh blah :P
ini short conversation masa dok berGtalk dengan one of my friend (you know u you are dear...)

 Me : (tetiba je lari topik)...eh ko dah jadi follower aku ke?
Fren: wakakakka lum la....
tak follow pon aku slalu baca bila ko update sbb dah masuk kat list blog
Me: (dengan muka tak malunye)....ahhh tak kira kena follow gak :P

Fren: haha kang aku follow lah kakkaka
Me: :)) :))

see itulah 'kepaksarelaan' yang saya maksudkan :D

sebenarnye ada 5 situasi yang berkaitan:

1. Kita dah kenal blogger ni dah lama, tiap2 hari memang kena gi terjah blog dia, kalu tak memang tak boleh hidup la keruan hidup, kita dah follow dia and ada dlm bloglist kita pun. Dia dah follow kita ker?
2. sama jugak macam kat atas cuma dia ada dalam bloglist kita, tapi kita tak follow dia.
3. Kita bloghopping dan tetiba terjah kat one of this blog ni, baca lebih kurang, then jadi Follower..tapi tak masuk dalam bloglist kita. So maksudnye bila dia update nnt kita mungkin terjah dan mungkin tidak.
4. Kita bloghopping, tetiba mata dah terpukau kat 1 hot topic ni kat blog yang kita tak pernah sampai pun, baca then tinggal jejak/ komen tp tak jadi follower dan takde dalam bloglist pun.
5. Yang ni memang the worst la..bloghoping..then baca tp tak jadi follower, takde dalam bloglist jugak...
dan tak mahu tinggal komen juga------> updated: yg ni kita panggil 'silent reader'
so tak worst la :P

so u all rasa  masuk dalam kategori mana?

saya rasa saya jenis yang no 1, 2, 3, errr semua kecuali 5 boleh? :P

berbalik kepada kisah FOLLOWER  ni sebenarnye...
saya rasa ia menggambarkan how popular is that blog?
sebab ia bg  kita 1st imppression bila sampai kat sesuatu blog.
Contohnye la mana lagi teruja kalu kita tgk blog tu yg follower dia dah mencecah 400, 500 follower compared to blog yang  errr cam saya ni, follower tak cecah seratus pun lagi :(
saya akan interprate oh blog ni agak famaous jugak, so haruslah saya sentiasa terjah ke sini selalu :D
and bilangan follower ni amat penting for those yg run bisnes, am i right?

macam saya, bila bloghopping kalau saya dah terkomen selalunye saya akan jadi follower...
masuk dalam bloglist tu kemudian.
Dan yang membuat saya gembira dan terharu apabila...blogger yg saya tinggal jejak dan jadi follower tadi akan datang kat blog saya yang tak berapa nak hidup ini dan jadi follower saya jugak...suka suka!:))

of course la di situ TIDAK berlaku kepaksarelaan okey! :P
dan saya juga akan buat benda yang sama bila tetiba esoknye follower saya bertambah, saya akan pergi terjah blog dia balik dan jadi follower, it's a win-win situation gitu :D

tapi kan serius la kagum dengan kawan2 yang follower dia dah ratus or ribu riban nih....
bila la blog saya ni nak jadi macam tu  jugak
so thanks to all 26 270 org follower saya :D
i lap u all...muah muah muah

05 February 2010

Yang mana satu....

......idaman kalbu tempah or beli ready made???
oh pasal baju...tak kisah la kurung ke, kebaya ke, blouse ke....
u all tempah ke beli yg ready made je??

saya sejak azali dari kecil semua baju kurung/ kebaya tempah dgn tukang jahit kat kampung
blouse je kadang2 dah beli yang siap.

Tapi kan semenjak dah pegang duit sendiri kerja ni, saya sangat teringin nak membeli baju yang ready made tu, tgk macam lawa-lawa semua :)
and saya rasa lg murah kot :D
le say la 1 pasang rm 99 paling mahal la kan...
upah baju dah koman2 rm 50 kalu kat KL ni...so harga kain dlm 50 jugak...ok la kan?
tapi saya risau takut tak seselesa yg saya tempah :(
yup betul kita mestilah try dulu sebelum beli, but again masa try tu tak rasa sangat kan ketidakselesaan itewww...
bila dah pakai lama sikit mesti ade ketat kat sana la, senteng kat sini la..
eish eish sungguh berbelah bahagi hati ini....:)

apa pendapat u all?

and u all tempah ke beli ready made je?

03 February 2010

Lawak di suatu petang....

Di suatu petang tatkala si emak terkocoh-kocoh nak menjemput si anak terchenta, tiba-tiba anak si babysitter yang berusia 5 thn dan masih agak pelat  mencelah:
Anak BS : Cik Nor, Cik Nor Umar dalam kotak....

Me : Hah? umar dalam kotak?
(sedangkan masa tu Umar dah selamat didalam dakapan mak dia nih..:) )

Anak BS : tu tu Umar dalam kotak....
(sambil menunjuk2 ke arah Umar yg masih kejap kejung bergantungan kat leher mak dia nih)

Me : .....sambil ngeleng2 kepala tanda tak berapa nak paham dan mintak BS utk terangkan ape yg berlaku...

BS : ...oh ! tak...dia ckp Umar al Khattab...tp sebab pelat jadi la 'Umar dalam kotak' :P

ade ke patut? :))
rupanye anak BS ni kat tadika dia ustazah dok cerita pasal Umar al Khattab..
so balik rumah panggil la my 2nd son Umar dlm kotak .....
walhal nama penuh Muhammad Umar Zafran :P
sekian cerita pada pukul 4. 44 ptg :D

 
My handsome boy Umar dalam kotak Zafran :)) :))