05 February 2010

Yang mana satu....

......idaman kalbu tempah or beli ready made???
oh pasal baju...tak kisah la kurung ke, kebaya ke, blouse ke....
u all tempah ke beli yg ready made je??

saya sejak azali dari kecil semua baju kurung/ kebaya tempah dgn tukang jahit kat kampung
blouse je kadang2 dah beli yang siap.

Tapi kan semenjak dah pegang duit sendiri kerja ni, saya sangat teringin nak membeli baju yang ready made tu, tgk macam lawa-lawa semua :)
and saya rasa lg murah kot :D
le say la 1 pasang rm 99 paling mahal la kan...
upah baju dah koman2 rm 50 kalu kat KL ni...so harga kain dlm 50 jugak...ok la kan?
tapi saya risau takut tak seselesa yg saya tempah :(
yup betul kita mestilah try dulu sebelum beli, but again masa try tu tak rasa sangat kan ketidakselesaan itewww...
bila dah pakai lama sikit mesti ade ketat kat sana la, senteng kat sini la..
eish eish sungguh berbelah bahagi hati ini....:)

apa pendapat u all?

and u all tempah ke beli ready made je?

10 comments:

Zety Zin said...

saya selalunya beli ready made aje sebab tak jumpa lagi tailor yang sesuai dengan jiwa raga dan poket kempisku :)

Faz said...

nowadays ready made je,esp baju raye..sbb slalunye bile nk tempah,tailor dh x nak trime ;p tu psl prefer readymade..

LiAnA said...

i beli readymade je.. malas nk cari tailor yg serasi..lg pun beli je boleh terus pakai.. kalau tempah kena tunggu lama lak hihi

NURUL IZZA said...

salam ziarah ummi nor..

ms sellau je tempah dgn org kelantan tapi..sejak kawin..xtaula kt ne yg ok.jd beli je.kdg beli lagi jimat kan??

try cuba yg ni http://ellynacollection.blogspot.com. dia jual kain pasang n tempah jahit.area klang kot

~Eila @ Along~ said...

eila selalu beli ready made je..sejak masuk U umo 19 sampai la skang ni dah kawen..tak pernah tempah..kalo baju keje..tiap2 bulan beli je kat butik...kalo raya..terus je carik baju sepasang ngan hubby...kalo dah ade tailor yg sedap tu takpela..boleh tempah..tp skang ni manala ade tailor yg nak buat ikut sedap dah..sumernye nak untung je...kalo kira2 lebih kurang sama je tempah ke beli siap ke...

mariaariffbaby said...

kita pong selalu beli ready made..

but when it comes to kain mahal skit..tailor la..
but, mahal la
=D

Nadiah Sidek said...

salam balas ziarah umminor. terima kasih ye atas kunjungan ke blog sy & tinggalkn komen. really appreciate it :)

oh, selalunya sy tempah kat tailor..jrg sgt beli ready made sbb susah nk cari design kain yg berkenan di hati & sy lak kecik je orgnya..kalau beli ready made sure kena alter..tu yg malas tu..hehe..

~: UmmiNor:~ said...

Zeti-------> tu la, teringin nak beli RM!
Faz--------> saya baju raya 4, 5 bulan sblm tu dah siap hehehe
Liana------> tu la kalu tempah lama la, saya selalu 3, 4 bulan baru siap hangin hangin!
Izza-------> selalu mmg jahit kat mak sedara kat Klate je, tp lambat laaaaaa.....
eila------> wah tak pernah tempah ek? terbalik la kita nih :P
maria----> yup kain mahal mestilah ke tailor bertauliah ye tak?
Nad------> kita 1 kepala, bila nk beli yg ready made susah nak jumpa yg berkenan di hati huhuhh

Sayang.Ibu said...

depend laa babe.. kadang2 mak beli siap jer.. kadang2 mak tempah.. ermm biasanya ikut yg mana berkenan. tapi mmg sekarang baju beli byk yg cantik dan lebih murah

ibuaiman said...

assalamualaikum ummi nor...salam perkenalan...

kalau saya, saya biasa tempah sbb biasanya ssh nak cari saiz yg btl2 ok dgn bdn saya, saiz s...tp saya selalunya tempah kat kampung, lagi murah...

jemputlah ziarah blog saya kat www.klinik-ibuaiman.blogspot.com