11 November 2009

Kenapa kita kena beli kaya dalam botol/ tin, bukan dalam PVC cup?

seperti biasa, empunya blog ade masalah dengan tajuk!


sedap je tgk serikaya kat atas tu kan? tahu tak kita boleh buat serikaya sendiri sbb ramuan dan kaedahnya cukup mudah? kalu nak resepi tanye ler pakcik google:D
picture googled

selalunye kita beli serikaya yg dlm PVC cup mcm kat atas ni...tapi tahu tak sebenarnye serikaya yg dalam PVC cup tidak digalakkan untuk membelinye.Kalu nk makan serikaya, silalah beli yang pack dalam botol atau can, lagi selamat.

Kenapa saya kata selamat sebab jika pack dengan PVC cup, dia akan escape 1 LANGKAH PENTING semasa pemprosesan iaitu sterilise utk 30 minit pada air mendidih (bp 100 deg C? ye la kalu sterilise jugak mahu lunyai PVC cup tu karang

Sebab apa nak sterilise? sebab masa processing of seri kaya ni, kita campur dengan telur mentah yang mana mempunyai pathogenic batceria and Salmonella...so masa processing of seri kaya tu kita guna konsep double boiling/kukus, so kita tak dapat pastikan semua bateria tu dah mati ke tidak----------> sterilization is important!!!!
picture googled
picture googled

if kita beli yg pack dlm botol or can, dijamin selamat sebab ia disterile selama 30 minit ye.

so moral of the stori belilah seri kaya cap kipas udang yg pack dlm botol or can

No comments: