09 April 2010

PJJ ???

PJJ= Percintaan jarak jauh
PJJ= Perkahwinan jarak jauh
PJJ= Perhubungan jarak jauh

sebelum saya start merepek menulis lebih panjang, siapa yang termasuk dalam
kategori kat atas??
sila ketuk keyboard masing-masing :P
yang pasti Cik Intan Payung takleh nak ngelat tersenarai tanpa perlu pencalonan :)

saya dolu-dolu pernah sekejap (eh sekejap tak sekejap almost 1 year jugak la u olls) PJJ ni, saya kat Ipoh Perak, En Suami nun jauh di Perancis.
Mujur masa tu anak baru sorang. Saya rasa keperitan bila ber PJJ ni lain sikit.
Jika masa En Suami bersama dengan kita,
mesti kalut dengan urusan keperluan makan pakai dia.
Bila anak sakit ke, tak sihat ada 2 kepala nak tolong pikir dan ikhtiar jalan nak bagi baik (hantar klinik, bg ubat, jeram air asam jawa etc).
Tapi bila PJJ ni, betul kita akan sedikit relaks dari segi urusan makan pakai suami, tp bila anak sakit kenalah handle sorang-sorang!.uwaaaaaaaaaaaaa...tak suka!
Saya dulu pernah sekali Syakir kena cirit-birit dan jam nak dekat 12 tgh malam.
Waduh mana nak kejar ke klinik waktu2 mcm tu kan? dah lah tempat saya duduk tu agak terpencil sikit (to be exact Seri Iskandar sebenarnye, bukan Ipoh)
Masa tu Tuhan aje yang tahu perasaan saya.
Laju je airmata bila telepon KakLong saya tanye mcm nak buat kan. Nasib baik dia tak oncall mlm tu, kalu tak selalu hp dia tinggal dlm locker je.
So dia la yang suruh check condition anak camne.
Dia mintak check ade tanda2 dehydrated tak, cthnye mcm kulit kering etc.
Nasib baik cirit-birit dia tak melarat.
Satu lagi yg tak best kalu PJJ ni of course la sbb tinggal sesorang kat umah kan...
(i meant adult la...)
saya dulu bila dah pukul 9 je, dah siap2 masuk bilik tido ngan keperluan susu Syakir (termos, susu, botol semua).
So that kalu terjaga tengah malam takyah susah2 pergi dapur sebab saya penakut !:P
perahsan macam ade org dok intai kat tingkap hahahaa
then saya selalu standby kayu kat dalam bilik, dengan harapan kalu ade malaun menceroboh rumah saya, dapatlah saya ketuk dia barang sedas dua,
so sempatlah saya lari nak mintak tolong kan....
konon...:D
tapi itulah Alhamdulillah takde ape2 berlaku sepanjang PJJ saya dgn En Suami tu..
Dan bila PJJ ni, kita akan lebih menghargai apabila En Suami berada dekat dengan kita.
tp bil dok dekat asyik nak gaduh je...
ye la jumpa sekali-sekala takkan nak bertekak jugak kan,
haruslah berLaila Majnun ke, berKuch Kuch Hota Hai ke bermanja-manja gitu..
Sila jangan muntah :P
tp saya kesian kat En Suami, bila dia balik, anak dah tak kenal dia.
Ambik masa 3, 4 hari jugak baru Syakir get used ngan walid dia :(

so itulah serba sedikit kisah lampau saya..
u olls plak camne?




1 comment:

Sayang.Ibu said...

uhukkk..uhuukkkk... ptt ler mak asik tersedak je dari tadi.. rupanya nama mak tercalon secara paksarela... hahahahhaaaa... pengalamanku PJJ??? PJJ adalah penuh dengan pahit manis. pahitnya tang bile anak2 asik duk sebut abah..abah...abah... jadik mak yang mula2 gagah dan macho pun tiba2 jadik layu-layuan. manis bile k blk blh tanpa toleh kiri kanan, terbongkang ajo..hahahaa... eh rasa macam nak kena tulis n3 gak laa psl PJJ nih... kalo x kang komen nih dah serupa n3 jugak... hahahahaa