05 March 2010

:: SEDIH ::

:: Mood SEDIH::

semalam saya dan hubby jiwa kacau bila dapat tahu one of our close friends masa kat uni dulu telah kembali ke Rahmatullah.

إِنَّا للهِ وَإِنَّاْ إِلَيْهِ رَاْجِعُوْنَ ، اَللّهُمَّ أَجُرْنِيْ فِيْ مُصِيْبَتِيْ وَاخْلُفْ لِيْ خَيْرًا مِنْهَا

Daripada Allah kita datang , kepada Allah jua kita kembali.

Arwah meninggal kerana fatality due to gas inhallation kat rumah dia akibat leaking dari supply gas utk heater. Gas propane (mcm gas memasak tu, if i'm not mistaken..)

Driver arwah yg jumpa, masa tu arwah dah terbaring di ruang tamu rumahnye.
Bila bawak pergi hopsitah doktor kata dah meninggal.

Arwah ni berkerja di Turmenikstan, baru pergi tahun lepas rasanye.
kat sana kan bekas jajahan soviet, tu yg kebanyakan rumah still pakai gas heater lg instead of electric heater.

Encik suami ckp arwah ni memang jenis tido 'mati'..maksudnye kalau kejut payah nak sedar.
 Masa minggu orientasi dulu memang tak akan sedar walau byk kali dikejut, so tunggu la dia bangun sendiri.
Agaknye masa kejadian ni pun, arwah tak sedar, tahu2 je dada dah sesak semua....bila nak berjalan keluar pun tak sempat dah..sampai kat living hall je.
Ya Allah! sayunye hati...

so for those yg duduk kat obersi tu, selalu la check your gas supply for heater ( kalu pakai elactric ok la..)
utk elak kejadian seumpama ini berlaku.

Propane Gas Heaters
1. Never use a gas oven or range top burners to provide space heating.
2. Never use portable gas heaters indoors unless they are designed and approved for indoor use.
Recommended to use electric heaters as an immediate remedial measure
3. Regularly check your appliance exhaust vents for any blockage. and proper ventilation


Carbon Monoxide
High level of carbon monoxide or exposure for an extended period can result in brain damage or dead. Some signs of improper appliance operation that can generate high level of carbon monoxide

1. Sooting, especially on appliances, vents and warm air registers.
2. Unfamiliar or burning odor (smell)
3. Increased moisture inside of windows.


Arwah meninggal 27 hb Feb lepas, dan telah selamat dikebumikan semalam di kampung halamanye di Kelantan.
Semuga roh arwah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.

Alfatihah utk Allahyarham Ahmad Zakuan Ariff b Mat Amin aka Sick bay (nick name masa kat uni dulu).


3 comments:

Nadiah Sidek said...

inna lillah wa inna ilayhi roji'un. mdh2an rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama insan2 yg beriman..

unlisted_one said...

Salam Ummi Nor,
Semoga rohnya dicucuri rahmat olehNya.

inna lillah wa inna ilayhi roji'un.

P/S : Thanks sebab sudi ziarah ke blog saya, jemputlah dtg lagi nanti.

fitri said...

thank you... i thot all sa wish only to his fb... second brother- ahmad fitri amin mat amin